Motorn blir trött, och det går åt en himla massa bränsle. Nu har jag bestämt mig för att bli lite modigare och därmed bli bättre på att gallra, lyssna och tillåta mig själv att ta ett depotstopp då och då. Den här insikten, som jag säkert haft förut men förträngt, ska jag fira tillsammans med världens trevligaste misstag – mousserande vin.
I hundratals år kämpade vinmakarna i det svala Champagne-distriktet för att avlägsna de ytterst pinsamma bubblorna som vaknade till liv i deras buteljer på vårkanten. Trots de högljudda hurraropen från världens prominenta konsumenter ansåg producenterna själva att de skummande vinerna var defekta.
Producenten Ruinart var först med acceptera att ofullkomligheten blivit en ny trend och grundade det första renodlade champagnehuset 1729. Resten vet vi. Trenden blev inte direkt kortlivad.
Champagne och mousserande vin är sällan vilda smakfloder som brutalt sköljer igenom våra sinnen – de är stora på ett litet sätt. Syran är dominant och bubblorna smiskar liv i de subtila aromer som finns där. Om vi dämpar syran med rätt smaksällskap blir det lättare att upptäcka alla de nyanser som finns i kulisserna.
De är många – och verkligen värda att leta efter. Det finns några smakknep som gör alla torra mousserande viner mer intressanta. Forma ett tilltugg som innehåller alla eller så många som möjligt av följande komponenter:
1. Syra i maten rundar av vinets egen syra och skapar balans
2. Sälta rundar av alla utstickande egenskaper i vinet och lyfter fram smaker
3. Fett skapar en smakrutschkana för subtila aromer rätt in i belöningscentrat
4. Bröd i någon form lyfter fram de eftertraktade jästtonerna i traditionellt framställt bubbel
5. Rostat/halstrat/grillat/nötigt ger ektonerna ett lyft om vinet legat på fat
6. Örter ger en kick åt de grönfräscha toner som finns i unga viner
7. Med köldhoppande knäskålar och fyrverkerier i huvudet kan ingen fokusera på smak. Drick något varmt på tolvslaget.
Färskoströra med rostad vitlök
Den hör röran passar till det mesta och gör alla mousserande viner lite extra kvittriga.
Ingredienser:
2 vitlökar.
1 ask färskost.
1 dl crème fraiche.
1 burk soltorkade tomater i olja.
1 burk kärnfria
svarta oliver i olja.
Saft från en halv citron.
1 matsked hackad persilja,
salt och svartpeppar.
Gör så här: Separera vitlöksklyftorna och lägg dem oskalade på en ugnsplåt och massera in dem i olivolja och flingsalt. Rosta dem ca 30 min i 200 grader tills de blivit mjuka inuti. Tryck ut det mjuka innehållet. Blanda färskost, crème fraiche, hackade tomater, hackade oliver, citronsaft, persilja och vitlök i en bunke. Salta och peppra. Servera som en dipp eller som tillbehör till det du äter. Gott nytt år!
Ella Grüssner Cromwell-Morgan
Nya Ålands vinskribent