Quantcast
Channel: Nya Åland
Viewing all 35019 articles
Browse latest View live

Skottlossning i hemkvarteren

$
0
0

1997709

En stad på bristningsgränsen. Ett land i fullständigt kaos. Ett Europa som hotas av en ohejdbar ström.

Med tanke på hotbilderna som målats upp i nyhetsrapporteringen kunde man säkert anse att det är bäst att stanna på Åland för evigt.

Men efter mina dagar i huvudstaden kan jag lämna lugnande besked. Helsingfors har knappast varit vackrare än under de senaste försommarveckorna när högtrycket klistrat sig fast och målsättningen för de flesta varit att njuta på stranden eller uteserveringen så länge det varar.

Också i min barndoms kommun Kyrkslätt verkar läget vara lugnt. Flyktingförläggningen i kommunen, som bemöttes av högljudda protester bland vissa ortsbor, verkar inte ha vållat några större problem i nuläget. Farhågorna om att ortsborna inte skulle kunna låta sina döttrar vara utomhus utan att råka ut för diverse brott har, som tur är, inte besannats.

I stället har flera ortsbor anlitat männen för olika arbetsuppdrag vilket verkar vara ett bra sätt att att komma i gång med integrationen.

Fast helt lugnt har det inte varit på rikssidan. I förra veckan var det skottlossning i centrala Helsingfors vid Tempelplatsen kyrka, en av de populäraste turistattraktionerna.

Den stackars älgen hade förmodligen kommit simmande från någon av öarna som ligger runt Helsingfors centrum för att sedan skena in i morgonrusningen på Mechelingatan och Museigatan i Tölö. Älgen har förmodligen rört sig på bara några hundra meter från min lya. Uppskrämd av allt mina hemkvarter hade att bjuda på hoppade den 1-åriga älgen in genom ett bankkontors fönster och skar upp djupa sår på sina framben. Skräckupplevelsen slutade inte där. Efter det våldsamma besöket på banken fortsatte älgen springa närmare centrum mot Tempelplatsens kyrka, som är ett av de mest tättbebodda kvarteren i hela Finland. Där fick polisen ändå möjlighet att skjuta älgen som skadats allvarligt på banken.

Så visst kan det vara oroligt i Helsingfors. Men den här gången orsakades skottlossningen av landets urinvånare.

Talmannen till Gullranda-samtal

$
0
0

2233305_809x436_acf_cropped

Lagtingets talman Johan Ehn och Ålands riksdags ledamot Mats Löfström har bjudits in till president Sauli Niinistös Gullranda-samtal.
Huvudtemat för i år är säkerheten i Nordeuropa och Finlands och Sveriges försvarssamarbete.

– Det känns väldigt bra att vi fått en inbjudan att delta i diskussionerna både för att få och ge information. Från åländsk sida har vi hela tiden försökt delta i diskussioner som handlar om säkerhetspolitik kring Åland, demilitarisering och neutralisering, säger Johan Ehn.

Årets diskussion arrangeras den 19–20 juni.

Det är endast omkring 100 personer från olika samhällsområden som bjuds in till diskussionerna. På årets gästlista finns bland annat Sveriges statsminister Stefan Löfven, Finlands tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja och Carl Haglund, enligt ett pressmeddelande från presidentens kansli.

Det är fjärde gången som presidenten arrangerar Gullranda-samtalen i sin sommarbostad i Nådendal. Idén till samtalet har presidenten fått från de säkerhetspolitiska samtalen i Sälen i Sverige.

Polisen: Inget tal om tvång till sex och avslitna kläder

$
0
0

2233838_809x436_acf_cropped

– Det kändes som att tanken slog honom just då att det hela kunde vara iscensatt.

Den minnesbilden har överkonstapeln som kom till åklagarens lägenhet på midsommardagens morgon i fjol.
Hela dagen i går hölls förhör med nästan ett dussin vitten i Åbo hovrätt, dag två av huvudförhandlingen i målet där förra landskapsåklagaren Jens-Erik Budd åtalas för tagande av muta alternativt brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet och den 21-åriga kvinnan för falsk angivelse och givande av muta.

Bland andra berättade den dåvarande överkonstapeln som kom till lägenheten på morgonnatten om sin minnesbild.

– Det såg städat ut och fanns inga tecken på handgemäng.

När kvinnan, som enligt överkonstapeln var skärrad och grät mycket, hade förmåtts att lämna lägenhetens toalett där hon låst in sig stannade han kvar och pratade med Budd som hade både tröja och långbyxor på när han öppnade dörren för polisen.

– Han var förvånad när vi knackade på hans dörr mitt i natten. Han berättade att han träffat kvinnan på kvällen och att hon följt med honom hem. Nånstans där och då började han misstänka att hon försökte sätta dit honom och sa genast att det förekommit någon form av intimt närmande men ingen vaginal penetration. Jag kommer ihåg det tydligt eftersom det var ett så exakt uttryck.

Läs mer i torsdagens Nya Åland.

 

Veteranerna tar sikte på framtiden

$
0
0

2230314_809x436_acf_cropped

SKYTTE. De åländska sportskyttarna har korn på framtiden.

Med hjälp av sin nya elektroniska markör underlättas såväl skyttet som poängräkningen.

– Man får svar direkt på var skottet sitter, säger Anders Dahlén – nykorad åländsk mästare i stödskytte.
I ett drygt decennium har det tävlats i stödskytte på anläggningen i Bredmo.

Men den här våren har tävlingsformen tagit steget in i framtiden. Ålands sportskytteförening har just införskaffat en elektronisk markör som underlättar både för skyttarna själva och poängräkningen.

– Tidigare har jag suttit och tolkat tavlorna och det är inte det lättaste när det rör sig om tiondels millimetrar. Men den här elektroniska tavlan räknar ju allt exakt på tiondelen, och skytten får direkt svar på var skottet satt. Man behöver inte sitta och fokusera i kikarsiktet som man behövde göra när vi hade papperstavlor, säger Jens Harberg från Ålands sportskytteförenings stödskyttesektion.

Det händer att Harberg deltar själv i ÅM-deltävlingarna, men för det mesta agerar han tävlingsledare och poängräknare. Den senare sysslan underlättas numera av de nya elektroniska tavlorna.

– När sista skottet smäller är resultatet klart. Tidigare kunde det ta mig två timmar att räkna samman allt, säger Harberg.

ÅSSF köpte in den nya utrustningen förra månaden. Paf-lån och sponsorer har finansierat den.

Full pott är vardag


– Den kostade 35 000 euro, så vi får betala några år på lånen. Men det är ju fler i föreningen än stödskyttesektionen som har nytta av den elektroniska markören. Nu på sommaren flyttar vi den utomhus och använder den på 50 meter för eldvapen.

Nyordningen i klubben fick stödskyttesektionen att förlänga ÅM-säsongen. I vanliga fall inleds stödskyttecupen den första tisdagen i oktober, och avslutas den första tisdagen i maj. Men i år förlängdes tävlingssäsongen med några veckor.

– Ja, vi sköt upp finalen tack vare de nya elektroniska banorna, och alla fick chansen att delta. Tidigare har vi kunnat särskilja skyttar som haft samma poäng genom att räkna antalet innertior, men det är inte längre möjligt eftersom den elektroniska markören räknar tiondelspoäng, säger Jens Harberg som har sett utvecklingen hos de skyttar som sysslat med grenen under det senaste decenniet.

– För drygt tio år sen var det vanligt med 390 poäng på 40 skott. De senaste åren har vi haft tre, fyra skyttar som skjutit full pott (400 poäng) varje tävling.

Stödskyttecupens deltävlingar hålls kring lunchtid varje tisdag och det är en veteranbetonad deltagarskara.

”Ett sätt att träffas”


– Mellan tummen och pekfingret gissar jag att medelåldern är runt 77 år på skyttarna. Birger Eriksson är äldst med sina 92 år. Stödskytte är en väldigt bra sport eftersom man kan hålla på så länge man kan ta sig hit. De som vill skjuter med kikarsikte vilket gör att äldre personer med svag syn kan skjuta några år till. Och så är förstås den sociala biten viktig. Efter varje tävling dricker vi kaffe och går igenom resultatet. Det är något vi sätter stort värde på, säger Jens Harberg.

I förra veckans ÅM-final kom åtta skyttar till start.

Anders Dahlén tog hem segern på 419,7 poäng efter en jämn kamp med Sixten Andersson som noterades för 419,3 poäng. Trea blev favoriten Rolf Bergbo på 417,8 poäng.

– Rolf brukar vinna, men han hade inte med sig sitt riktiga stöd den här gången, säger ÅM-vinnaren Dahlén.

– Visst sporrar det lite extra när man kan ta en seger då och då, men framför allt är stödskyttet ett sätt att komma ut och träffas.

Till hösten drar nästa upplaga av stödskyttecupen i gång igen.

 

Löparskolan – maj

$
0
0

Den 11 juni arrangeras välgörenhetsloppet Fight Cancer and Run för första gången på Åland. För att ge Nyans läsare de bästa möjligheterna att komma i flöparskolaorm inför loppet ordnar vi Löparskolan – ett samarbete mellan Nya Åland och Fight Cancer and Run. I klippet ovan ser du övningarna till nästa sista delen i skolan. Lycka Till!

”Tyder på en allvarlig skada”

$
0
0

2233846_809x436_acf_cropped

FOTBOLL. Khym Ramsay har fått resultatet från sin magnetkameraundersökning.

Det mesta tyder på att Åland United-målvakten blir borta länge från spel.

– Sannolikt rör det sig om en långvarig skada, säger sportchefen Mikael Virta.
Åland Uniteds målvakt Khym Ramsay har stått över de två senaste ligamatcherna på grund av sin ryggskada.

Nu tyder mycket på att hon tvingas till en betydligt längre vila än så.

– Khym har varit till sjukhuset i Åbo och magnetröntgen där var långtifrån hoppingivande. En hel del tyder på att det kan vara en allvarlig skada, som kan kräva operation, säger Mikael Virta.

Åland Uniteds sportchef kan i värsta fall räkna bort skotskan för resten av säsongen, och börja leta efter en ersättare. Virta har redan börjat sondera marknaden med agenter och klubbar, men väntar med att intensifiera målvaktsjakten tills det är helt klart att Ramsay spelat färdigt.

– I nuläget bollas uppgifterna om Khyms skada mellan olika specialister, så vi har inte det slutgiltiga svaret ännu. Men eftersom mycket tyder på att hon är allvarligt skadad så är vi i startgroparna för att börja leta efter en ny målvakt.

Khym Ramsays ryggskada härrör från den ljumskskada hon drog på sig hemma i Skottland under försäsongen.

16-åring kvar


26-åringen har därefter inte varit 100-procentigt frisk i en enda ligamatch.

– Självklart har det påverkat hennes insatser, säger Mikael Virta.

ÅU har för närvarande bara 16-åriga Ann-Sofie Gripenberg i spelbart skick på målvaktssidan. Att värva in ytterligare en burväktare är inte helt enkelt mitt under säsongen. Transferfönstret öppnar först den 5 augusti.

– Antingen kör vi på med en målvakt genom hela juli och försöker sajna en ny i augusti. Annars kikar vi på de hål som finns i regelverket och ser om vi kan få hit en målvakt redan nu genom ett lån eller vad det nu kan vara.

 

Mjölkpriset sänks igen

$
0
0

2233809_809x436_acf_cropped

ÅCA sänker avräkningspriset för mjölk igen.

– Det är en tung marknad för mejeriprodukter just nu, säger ÅCA:s vd Johannes Snellman.
I slutet av juli förra året sänkte ÅCA avräkningspriset på mjölk från 35 cent per liter till 33 cent per liter. Igår onsdag, trädde ytterligare en sänkning i kraft. Vilka summor det rör sig om den här gången det vill man inte berätta.

– Det är inte offentligt men det stämmer att vi har sänkt priserna, säger Johannes Snellman.

Att den globala produktionen av mjölk i dag är för stor i förhållande till efterfrågan en av orsakerna till att mejeriindustrin går på knäna med sänkta avräkningspriser på mjölk som resultat.

– Vi har ett mjölköverskott inom EU och man betalar inte mer för mjölken än man måste. Avregleringen av mjölkkvoterna tidigare i år spelar en viss roll i den här prissänkningen. Det är väldigt utmanande att jobba inom branschen just nu. En cents sänkning på mjölkpriset blir stora summor på ett år, säger centralandelslagets styrelseordförande Trygve Sundblom.

När beskedet om prissänkningar kom förra gången sade du att man passerat gränsen för vad som är lönsamt för mjölkbönderna. Hur tänker du kring den nya sänkningen?


– Det är så här marknaden ser ut. Men det är tufft. Jag oroar mig för hur folk ska orka. Det finns varken politisk vilja eller muskler till en lösning nu. Vi måste förlita oss på marknadskrafterna för att ta oss ur det här, säger han.

Läs mer i torsdagens Nya Åland.

 

Nu är Mariehamnsmuseet komplett

$
0
0

2233761_809x436_acf_cropped

Mariehamnsmuseet har fått sina två sista vitriner. Nu är modellstaden av Mariehamn på 1920-talet klar.
– Någon enstaka detalj finns kvar att göra, men utöver det är modellstaden färdig, säger Per-Ole Jansson från föreningen Nybyggarne som byggt modellhusen.

11 vitriner och över 640 olika byggnader utgör modellstaden av Mariehamn på 1920-talet. Per-Ole Jansson har gjort ett tjugotal av husen.

– Min favorit är badhushotellet. Det hör egentligen inte till Mariehamn på 1920-talet. Det byggdes redan 1916 men vi ville ha med det ändå, säger Jansson.

Badhushotellet finns i en av de nya vitrinerna som utgör Västra hamnen.

– Det är mycket små detaljer men roligt att göra, säger Jansson.

Vitrinerna är numrerade i den ordning de byggts. Det finns ett häfte med fakta och historia om alla vitriner och vad de innehåller.

– De ska kompletteras ännu, säger Jerker Örjans.

Igår öppnade museet som har öppet varje dag under sommaren fram till den sista augusti, med undantag för midsommarafton och midsommardagen.

Under sommaren finns guider från pensionärsföreningen på plats varje dag mellan klockan 12 och 16. Förra sommaren besökte över 3000 personer museet.

Läs mer i torsdagens Nya Åland.

 

Hamnen satsar på kajprojekt…

$
0
0

2233722_809x436_acf_cropped

Stadens nya hamnbolag redovisar vinst efter sitt första år. Nu investeras miljoner.
Det gick undan hösten 2014 då politikerna i Mariehamn i augusti beslöt att privatisera hamnverksamheten. Då 2015 ropades in var alla formaliteter klara och staden hade ett nytt bolag, Mariehamns hamn ab.

Bolagets styrelseordförande Roger Jansson (MSÅ) är den inom stadspolitiken som jobbat i särklass mest med hamnfrågorna i bland annat två nämnder och otaliga kommittéer och projekt. Han beskriver bolagets första år som mycket arbetsdrygt med flera öppna frågor.

– Vi var osäkra på kalkylerna. Det fanns en särredovisning för hamnen medan den lydde under infrastrukturnämnden men den redovisningen var inte helt ren.

Nu, med facit på hand, visar det sig att kalkylen höll alldeles utmärkt och att bolaget är en framgång. Omsättningen 2015 var drygt 7, 7 miljoner euro, överskottet efter avskrivningarna cirka 2 miljoner och vinsten landar efter alla ersättningar till staden, amorteringar, räntor med mera på cirka 200 000 euro.

Om allt går enligt planerna ska ingenjörsfirman Arcus ab inom ett par veckor presentera detaljprojekteringen av ombyggnaden och allt bjudas ut på entreprenad före midsommar. Anbuden ska vara inne i slutet av augusti, arbetet ska påbörjas under hösten och den nya konstruktionen ska kunna tas i bruk senast till sommaren 2017.

Läs mer i torsdagens Nya Åland.

 

Silja Symphony-magsjukan också på Åland

$
0
0

2234392_809x436_acf_cropped

Sedan i söndags har cirka 150 passagerare och personal insjuknat i magsjuka efter att ha åkt med Silja Symphony.

Hos två av de insjuknade har man nu hittat norovirus, men utredningarna fortsätter. Även ålänningar har drabbats.

Har du drabbats av viruset på Silja Symphony eller känner någon som gjort det? Kontakta gärna Nya Åland på redaktion(at)nyan.ax eller ring på tipstelefonen 0457 313444.

Läs mer i morgondagens tidning.

Läkaren måste lämna stationen i Västernäs

$
0
0

2234430_809x436_acf_cropped

Henrik Appelqvist måste flytta ut ur läkarstationen i Västernäs och ta ner skylten. Ålandsbanken vann hyrestvisten och om läkaren inte flyttar självmant vräks han.
Nya Åland har tidigare redogjort för tvisten som uppstod när Appelqvist vägrade lämna lokalen efter att hyresavtalet sades upp i februari i fjol. En överenskommelse ingicks om att han skulle få tid på sig till sista augusti i fjol och att han under den överskjutande tiden skulle betala dagshyra.

Appelqvist tolkade detta som att hyresförhållandet fortsatte medan Ålandsbanken gjorde motsatt tolkning.

Tingsrätten gav Ålandsbanken rätt på alla punkter.

Läs mer i fredagens papperstidning eller i e-Nyan!

Alla får vara kvar

$
0
0

2233792_809x436_acf_cropped

Alla fem får behålla sina jobb men två väljer att sluta. Det är resultatet av de samarbetsförhandlingar som förts mellan Crosskey och förtroendemännen de senaste två veckorna.
De samarbetsförhandlingarna som pågått mellan förtroendemän och Crosskey är nu klara, meddelar företaget i ett pressmeddelande. Samtliga av de fem personer som har riskerat uppsägning i och med de två veckor långa förhandlingarna får vara kvar men två väljer att sluta. Av de tre som blir kvar inom företaget byter en arbetsuppgifter, en byter avdelning och en får ha kvar sin tjänst oförändrad.

– Vi kunde erbjuda samtliga berörda som riskerade uppsägning ersättande befattningar inom Crosskey men dessvärre valde två uppskattade och kunniga medarbetare att lämna oss, säger Crosskeys vd Thomas Lundberg i ett uttalande.

I och med avslutade förhandlingar inleder Crosskey nu den omorganisering som ska effektivisera företagets verksamhet. Samtidigt ska de två tjänster som blivit tomma efter förhandlingarna tillsättas.

 

En vecka kvar-sista rycket i löparskolan

$
0
0

Nu är det bara en vecka kvar till Fight Cancer and Run. Hoppas att du känner dig laddad!

Det är viktigt att ha lämpliga kläder för väderleken så du har lagom varmt när du ska springa.

En bra grund är en t-shirt eller ett linne i funktionsmaterial och ett par löparshorts eller ett par korta tights (samt en stadig sportbh om du är kvinna) om det är varmt ute. Om det är kyligare temperatur är ett par längre tights eller ett par tunna byxor bra att ha på benen. En vindjacka alternativt en långärmad funktionströja att ha över t-shirten brukar räcka bra.

Läs mer om hur du kan förbereda dig inför loppet i dagens papperstidning eller i e-Nyan! Där hittar du också en beskrivning till de sista övningarna.

Här hittar du alla avsnitt i löparskolan!

 

Kortstrul i butikerna

$
0
0

2234285_809x436_acf_cropped

Många betalkortsterminaler är ur funktion på Åland efter att betaltjänsteleverantören Rahaxi försatts i konkurs.

– Vi har ett femtiotal att byta. Vi jobbar på så fort vi kan, säger Janne Bruhn på Mariehamns kontorsmaskiner.
Betaltjänsteleverantören Rahaxis konkurs är orsaken till de senaste dagarnas problem med kortbetalningar i butiker runt om på Åland och i Finland. Det är den information som Mariehamns kontorsmaskiner fått från sin leverantör på det finska fastlandet.

– Vi har aldrig varit med om en olyckligare situation. Det här är inte roligt för någon. De vi pratat med är förstås väldigt uppgivna men de är samtidigt väldigt förstående, säger Johnny Danielsson, vd för Mariehamns kontorsmaskiner, som är ett av de företag som levererar den här typen av betalterminaler på Åland.

Danielsson säger att man för två veckor sedan fick information om att Rahaxi blivit uppköpta av Verifone och att betalterminalerna skulle sluta fungera den 13 juni till följd av detta. Då började man genast förbereda för terminalbytet, men det plötsliga stoppet i betalterminalernas funktion i förrgår kom som en överraskning.

– Vi trodde att vi hade två veckor kvar på oss att lösa allting men så stannade det inom loppet av några timmar. Kommunikationen från Rahaxis sida har varit obefintlig, säger han.

Hur lång tid det tar innan alla betalterminaler är utbytta vet man fortfarande inte. Varje terminal är knuten till ett avtal som ska registreras innan man kan aktivera de nya terminalerna. Den här registreringen sköts av företaget Nets. Det är de som ansvarar för att registrera den här typen av avtal från företag i hela Finland. I och med att tusentals drabbats av Rahaxis konkurs är arbetsbelastningen hög och Danielsson kan inte svara på hur lång tid det kan ta innan man har alla koder till hands.

– Vi jobbar så snabbt vi kan. Så fort vi får koderna levererar vi nya terminaler, säger han.

Fram till dess att terminalerna är utbytta rekommenderas kunderna att inte använda betalkortsterminalerna. Danielsson säger att man räknar med att alla terminaler ska vara utbytta i mitten på nästa vecka.

Sydafrikanskt Superlopp av Fritjof Fagerlund

$
0
0

2234157_809x436_acf_cropped

ULTRALÖPNING. Han har vunnit SM-guld och slutat sexa på VM.

Men frågan är om Fritjof Fagerlund gjort en finare insats än på Comrades Marathon.

Ålänningen hade bland annat världsmästaren bakom sig i Sydafrika.
Comrades Marathon i Sydafrika är för ultralöpning vad Vasaloppet är för längdåkning.

Comrades är världens äldsta och största ultralopp, och nästan jämnårigt med den svenska skidklassikern: Sydafrikaloppet instiftades 1921 medan Vasaloppet hade urpremiär året därpå.

Varje år ställer sig runt 20 000 löpare på startlinjen för att ta sig an de 89,13 kilometerna i KwaZulu-Natal-provinsen i östra Sydafrika. Loppet byter riktning vartannat år; ena året förläggs starten till Durban och målgång i Pietermaritzburg, för att året därpå byta håll. I år gick loppet från Pietermaritzburg till Durban i kuperad terräng och stor höjdskillnad. De avslutande 30 kilometerna av banan innebar nedförslöpning till kuststaden Durban, medan banans högsta punkt var på drygt 800 meter över havet.

Före Buud


Efter 5 timmar, 18 minuter och 19 sekunder gick sydafrikanen David Gatebe i mål som segrare, nästan sex minuter före landsmannen Ludwick Mamabolo. Amerikanen Max King – som vann VM-guld på 100 kilometer 2014 – var första icke-afrikan i mål med sin åttondeplats.

Ålänningen Fritjof Fagerlund var andre icke-afrikan i mål med en 14:e plats och en tid om 5.45.25. I åldersklassen H40 var Fagerlund fyra.

Anmärkningsvärt är Fagerlunds fina kilometertid på 3.53 – och att han höll svenske superlöparen Jonas Buud från Mora bakom sig. Buud – som så sent som i fjol vann VM-guld på 100 kilometer i nederländska Winschoten då Fritjof Fagerlund slutade sexa – slutade 22:a i loppet där Fagerlunds fina upphämtning på slutet såg honom plocka flera placeringar (han var 71:a efter 45 kilometers löpning).

Svenske löparen Anders Szalkai, som slutade 138:a, skriver i sin blogg på marathon.se att:

”Ingen passerade Fritjof på sista halvan och ser man till ”splittiderna” på andra halvan så hade han mellan 5-8:e snabbaste tid av alla i hela loppet”.

En av topplöparna som Fagerlund passerade ska enligt Szalkai ha utbrustit: ”Fritjof flög nedför backen!”.

Sprang för afrikansk klubb


41-årige Fagerlund tävlar för Norrtäljeklubben Rånäs 4H och representerar Sverige i internationella sammanhang. I Comrades Marathon var han dock inbjuden att springa för sydafrikanska Nedbank Running Club International.

Fritjof Fagerlund vann SM-guld på 100 kilometer 2014 och har flera fina EM- och VM-insatser bakom sig, men 14:e plats i megakonkurrensen i Comrades Marathon lär ålänningen skatta högt i sin framgångsrika karriär.

Fotnot: Nyan har sökt Fritjof Fagerlund som semestrar i Sydafrika.

 

Khym Ramsays säsong är över

$
0
0

2234753_809x436_acf_cropped

FOTBOLL. Åland Uniteds målvakt Khym Ramsay kan inte spela flera matcher denna säsong på grund av sin ryggskada. Laget skriver i ett pressmeddelande att Ramsays skada ska behandlas och eventuellt opereras i Skottland under sommaren och att rehabiliteringen tar sådan tid att hon inte kommer att kunna spela fotboll mera under säsongen 2016.

– Khym stannar dock med laget och hjälper klubben med olika insatser kring A-laget och ungdomsarbetet fram till att operationen sker. Åland United tackar Khym för allt hon gjort och fortfarande kommer att göra för oss, samt önskar ett snabbt tillfrisknande, skriver Åland United.

Målvaktsfrågan ska lösas tillfälligt under sommaren med hjälp av Ann-Sofie Gripenberg som backas upp av Ellen Ahlström. Ahlström lånas från sitt ordinarie lag MPS i division 1.

– Ellen har spelat många säsonger för Åland United och nu senast var hon uttalad förstamålvakt i silverlaget år 2014, skriver Åland United.

Laget räknar med att kontraktera en annan målvakt från och med början av augusti då transferfönstret öppnar.

 

Examensmingel i Alandica

$
0
0

2234756_809x436_acf_cropped

Här är dagens nybakade yrkesstudenter!

Se Nya Ålands bildspel från examen i Alandica och balkongminglet efteråt. Läs mera i lördagens e-Nyan.

Importstopp efter larm om thailändsk kyckling

$
0
0

2234299_809x436_acf_cropped

Efter att Världsnaturfonden i måndags rödlistade thailändsk kyckling på grund av den massiva användningen av antibiotika har flera stora företag i Sverige och Finland slutat importera kycklingköttet.
Världsnaturfonden WWF:s köttguide, som publicerades i början av veckan, har orsakat skrämselhicka hos både importörer och konsumenter. Thailändsk kyckling rödlistas utgående från de tidigare kriterierna som handlar om bland annat djurens välfärd och bekämpningsmedel – men i år har också antibiotikaanvändningen kartlagts.

Och den förskräcker.

Cateringföretaget Sodexo, som har verksamhet i både Sverige och Finland och som driver bland annat lunchrestauranger i ett hundratal finländska skolor och arbetsplatser, beslöt genast när WWF-rapporten kom att stoppa importen av thailändsk kyckling, berättade Yle i går.

Men trots att företag slutar importera antibiotikabehandlad kyckling från Thailand är problemet inte löst. Mängder av färdigprodukter i matbutikerna innehåller kyckling från Thailand och också restauranger använder thailändsk kyckling eftersom de köper sina varor via partihandeln.

Enligt en rapport från Finnwatch hör Findus som importerar 1 000 ton kyckling per år, Snellman Pro som importerar drygt 200 ton per år och importföretaget Norvida som importerar 1 500 ton till de största importörerna av thailändsk kyckling till Finland.

Men när Findus processar köttet och säljer det i Finland behöver man inte uppge ursprungslandet, så det finns kryphål som är svåra att få syn på.

Silja Symphony städas efter magsjukan

$
0
0

2234872_809x436_acf_cropped

Efter magsjukeepidemin på Siljas fartyg Symphony agerar nu rederiet. På söndag ska hela färjan städas.
Många av Silja Symphonys 10 000 passagerar den här veckan har drabbats av magsjuka. Nu meddelar rederiet att man kommer att gå igenom färjan minutiöst under söndagen för att komma till rätta med problemet.

– Vi har tagit prover från dörrhandtag, räck och andra beröringsytor, och hittat virus. Proverna från restauranger och vattenledningar är ännu inte klara, säger Kommunikationsdirektören Marika Nöjd på Tallink Silja till FNB. (red)

Storfiskare fångar stora fiskar

$
0
0

2234921_809x436_acf_cropped

Liz Karlsson och 99 män. Så ser årets uppställning ut i fisketävlingen Trollingträff Åland som inleddes på fredag.

– Hon är grym, säger lagkamraterna Torbjörn Åsén och Stefan Trumstedt i lag CWC Humminbird.

Laget bärgade största laxen på fredagen, 16,5 kilogram enligt deras egen våg.
- Laxfisket är ovanligt bra i år och det märks verkligen på mängden fisk som kommer in, säger tävlingsledaren Ia Colérus.

Redan efter en dags fiskande uppskattade Ia att det kommit in fler laxar än under hela tävlingen ifjol. Två lag hade redan första dagen fångat sju laxar var. Alla lag fångade minst en lax vardera och de flesta verkade rätt nöjda när de kom inkörande för redovisning av dagens fångst. Många av deltagarna har varit med i denna och andra tävlingar i många år och känner varandra väl och det är en rå men hjärtlig stämning vid bryggan i Käringsund, Eckerö.

Årets huvudvinst är en Terhi 400 Std White-båt med Honda 8hp Shu-utombordare. Vem som får den står klart på söndag. Läs mera i e-nyan och i måndagens papperstidning.

 
Viewing all 35019 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>